Moj najveći strah

Iz zbirke priča: Dnevnik vidljiv čudnima

Novi roman nagrađivanog pisca Andrije Jonića „Poslednji organski čovek na svetu“ možete pronaći u knjižarama širom Srbije ili naručiti sa 30% popusta klikom na kvazarknjige.rs

Oduvek sam se plašio jutra kada više nećeš biti važna. Kada će od sećanja odustati svi budući dani, kada neće biti one stare dečje želje za tobom. Nestaćeš. I niko neće primetiti. Ništa se neće čuti. Kao da su sva sećanja izmislile želje, a ti se nikada nisi dogodila u njima. Nastaviće dan svojim putem. On to uvek radi. I dalje će ljudi mahati iz vozova šakama punim nade i možda, tamo negde, kroz stari oluk propao od vlage, skliznuće poneka zaostala kap kiše. Bilo je mnogo toga, ali to jutro koga se plašim doneće samo jedno – od tebe ništa više. Trebalo bi da sam srećan, ali iskreno se plašim. Ni muzika više neće moći da te vrati. Ređaće se tonovi, ali ja ih neću čuti, čak ni one najtananije tužne note koje su svojim toplim rukama vraćale trenutke. Znam, i neki moji budući zapisi pokušaće da te ponovo probude u meni, ali ponekad pročitam sebe unapred i vidim – neke priče više nikada ne mogu biti iste. Nestaćeš. I niko neće primetiti. I ja ću nastaviti svojim putem. Kroz prste će proleteti neki novi prsti, vezani psi će i dalje šetati izgubljene ljude po istim ulicama koje vode ukrug. Tada, kada i vino odustane od laži da mi trebaš i prvi treptaj misli ne izgovori ti ime, znaću da se ostvario moj najveći strah.

Ljubav je najlepša kosmička buka. Zbog toga sam se oduvek plašio nekog budućeg, možda sasvim običnog jutra. Kada više nećeš biti važna. Kada nestaće sve i neće se čuti ništa.

Prijava na nove tekstove

Više od 50.000 čitalaca prate rad nagrađivanog pisca. Pridruži se!

Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za slanje novih obaveštenja (bez spama). Odjava je moguća u svakom trenutku.

NE PROPUSTITE KRATKE PRIČE

Idi probudi ostalu decu

Očima detinjstva najdalje se vidi. U njima nema laži, tu se vazduh zaista udiše, svaki čovek je prijatelj i svaka buba predstavlja proleće. Za decu se ništa ne završava - sve iznova počinje.

Bašta u mojoj glavi

Uredi sopstvenu baštu u glavi, zasadi nove misli i počupaj korov pređašnjih dana. Samo onda kada tvoj vidik ne bude polomljeno sunce i kada sopstveni otrov pretvoriš u lek, moći ćeš da hodaš novim svetovima a da ih ne uništiš.