Kratka priča Andrije Jonića u zbirci „Gvozdena kapija“

U četvrtak 16. maja, u prostorijama nedavno obnovljene golubačke tvrđave, upriličena je promocija zbirke priča – Gvozdena kapija. Zbirka je okupila 25 autora, koji su inspiraciju pronašli u Golupcu i legendama koje ga okružuju, a ovaj pitoreskni kraj je, pored pisaca, inspirisao i slikarku Slavicu Ilić, koja je svojim ilustracijama obogatila svaku od priča.

Urednik izdanja je doktorand književnosti Jovana Dišić, a kao izdavač potpisana je Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” iz Golupca.

Značajno mesto među pomenutih 25 pisaca zauzima i priča Andrije Jonića, koji je za ovu zbirku napisao kratku priču pod nazivom Strahum.

Strahum (strah+um) predstavlja stanje suženog poimanja stvarnosti, nastalog usled strahova koji se postepeno usađuju i vremenom trajno nastanjuju u ljudskom umu, a koji za posledicu imaju dugoročne traume. Nakon opsežnog istraživanja, Andrija je odlučio da čuvenu legendu o Todorcima predstavi iz jednog drugačijeg, psihološkog ugla, pritom čuvajući duh prošlog vremena.

Gvozdena kapija - Zbirka kratkih priča o Golupcu - Vesti - Pisac Andrija Jonić - Pisci

Zbirka, za sada, može da se kupi na info pultu golubačke tvrđave, kao i u prostorijama izdavača. Takođe, u planu je i eventualna skorija distribucija zbirke u nekom od knjižarskih lanaca.

Inspirisane istorijski, mitskim i folklornim nasleđem Đerdapa, priče iz zbirke „Gvozdena kapija“ predstavljaju redak ali veoma vredan pokušaj očuvanja naše kulturne baštine, oličene u pripivestima posvećenim tajanstvenoj, drevnoj i gorostasnoj Golubačkoj tvrđavi. Vođeni istorijom, legendama i narodnim predanjima, autori zastupljeni u ovoj zbirci otisnuli su se na jedno zanimljivo i neizvesno putovanje, putovanje koje će vas odvesti u neka davno prohujala vremena i zaboravljene svetove, koji postoje još samo u mašti posvećenih pripovedača.
— Časopis Omaja

Mladen Milosavljević


Andrija Jonić je autor nagrađene knjige Refren (Laguna) koju možete pronaći u knjižarama širom Srbije ili poručiti onlajn sa popustom.

POSLEDNJE VESTI

Novi roman Andrije Jonića „Poslednji organski čovek na svetu“ u prodaji od 5. juna

Nakon deset godina od objavljivanja bestseler romana Refren, stiže nam novi roman nagrađivanog pisca Andrije Jonića! Poslednji organski čovek na svetu predstavlja jedinstvenu priču o...

Kratka priča Andrije Jonića u prvom broju časopisa „Maksim“

Kratka priča Andrije Jonića pod nazivom Ruža Biblija i čuvar starog sveta objavljena je u prvom broju časopisa Maksim. Dvodelnim kulturnim programom u Kučevu predstavljen...